Ga naar hoofdinhoud

Gemeente Waasmunster

Gemeentelijke Raad voor Middenstandsaangelegenheden “Ondernemend Waasmunster”

Statuten

I. Oprichting, benaming, zetel en doel

Art. 1. Er wordt een gemeentelijke raad voor middenstandsaangelegenheden opgericht onder de benaming “Ondernemend Waasmunster”.
De zetel is gevestigd in het gemeentehuis van Waasmunster, Abdij van Roosenberglaan 8 te 9250 Waasmunster.

Art. 1 bis. De raad heeft tot doel :
1e. De gemeente ( gemeenteraad, college van burgemeester en schepenen, commissies) te adviseren bij alle aangelegenheden die betrekking hebben op het plaatselijk economisch leven en de plaatselijke middenstand. Zij brengt dit advies uit op eigen initiatief of op verzoek van de gemeentelijke overheid. Te dien einde zal de gemeente, hetzij rechtstreeks, hetzij bij monde van de bevoegde schepen, de raad tijdig inlichten over de beleidsmateries, waarover de raad adviesbevoegdheid heeft, en die ter bespreking zijn in het college van burgemeester en schepenen. De dagorde, ontwerpbesluiten en de verslagen van de gemeenteraad zullen aan de raad worden bezorgd. De adviezen worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen en/of aan de gemeenteraad, en zij worden toegevoegd aan de notulen. Het college of de gemeenteraad kan slechts afwijken van het verstrekte advies bij gemotiveerde beslissing.
2e. Een coördinerende of organiserende rol te spelen bij het opzetten van allerlei acties en initiatieven ter promotie van de plaatselijke middenstand, bedrijven en vrije beroepen.
3e. De nodige initiatieven te nemen of te ondersteunen, die kunnen bijdragen tot een betere informatie, voorlichting, bijscholing van plaatselijke middenstanders, bedrijven en vrije beroepen.
4e. Te fungeren als spreekbuis en belangenverdediger naar het gemeentebestuur toe, ter verwoording en ter verdediging van de belangen van alle, van sommige of van individuele middenstanders, bedrijven en vrije beroepen, wanneer deze belangen in het gedrang dreigen te komen, ingevolge bepaalde gemeentelijke initiatieven of beslissingen.

II. Leden, vertegenwoordiging

Art. 2. De raad is samengesteld uit een algemene vergadering en een dagelijks bestuur.

II.A. Algemene vergadering

Art. 3. De algemene vergadering is samengesteld uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.
§1 Zijn stemgerechtigde leden :
a. De natuurlijke personen die in Waasmunster gevestigd zijn of er op permanente wijze actief zijn en die
– een handels- of ambachtsonderneming voeren;
– in het kader van een commerciële activiteit als werkgever zijn ingeschreven bij de sociale zekerheid;
– in het kader van een commerciële activiteit onderworpen zijn aan de belasting over de toegevoegde waarde;
– als zelfstandige of onder de vorm van een rechtspersoon een intellectueel, vrij of dienstverlenend beroep uitoefenen, al dan niet onderworpen aan de belasting over de
toegevoegde waarde.
b. De natuurlijke personen onder a. die hun activiteit hebben stopgezet en die verder inwoner van de gemeente zijn gebleven.
§2 Zijn niet-stemgerechtigde leden :
a. De natuurlijke personen die beantwoorden aan de vereisten om stemgerechtigd lid te zijn, maar die een gemeentelijk politiek mandaat bekleden.
b. Een vertegenwoordiger van de andere gemeentelijke adviesraden, voor zover in deze adviesraad eveneens een vertegenwoordiger van de raad is opgenomen.
c. De door het gemeentelijk bestuur (gemeenteraad en / of schepencollege) aangeduide mandatarissen.

II.B. Dagelijks bestuur

Art.4. De algemene vergadering kiest uit haar leden bedoeld in art. 3 §1. a. en b., onder de voorgedragen kandidaten, bij geheime stemming en met gewone meerderheid van de aanwezige leden, een dagelijks bestuur dat het dagelijks beheer van de raad voert. Elk stemgerechtigd lid van de algemene vergadering heeft hierbij één stem. Het dagelijks bestuur bestaat uit ten hoogste 10 leden en ten minste 4 leden. De leden van het dagelijks bestuur kiezen onder zich een voorzitter, een ondervoorzitter, een penningmeester en een secretaris. De schepen bevoegd voor middenstandszaken woont de vergaderingen van het dagelijks bestuur met raadgevende stem bij.

Art.5. Aan het mandaat van stemgerechtigd lid van de algemene vergadering of van het dagelijks bestuur komt een einde door :
1° Het vrijwillig aanbieden van het ontslag uit de raad.
2° Het aanvaarden van een gemeentelijk politiek mandaat.
3° Het ontslag door de algemene vergadering, beslissing die moet worden genomen met twee derden meerderheid der aanwezige stemgerechtigden.

Art.6. Als wordt vastgesteld dat aan het mandaat van een lid van het dagelijks bestuur een einde is gekomen, dient binnen het jaar in zijn vervanging te worden voorzien. Indien het aantal bestuursleden minder bedraagt dan 4 wordt binnen 3 maanden een nieuwe algemene vergadering
samengeroepen door de voorzitter of de ondervoorzitter.

Art.7. Het mandaat van lid van het dagelijks bestuur geldt voor een periode van een kalenderjaar en wordt telkens met een jaar verlengd.

III. Werking

Art.8. Werking van de algemene vergadering en het dagelijks bestuur

III.A. Het dagelijks bestuur

1° Stelt de dagorde op van de algemene vergadering en voert de genomen beslissingen uit.
2° Maakt de adviezen van de algemene vergadering over aan de gemeentelijke overheid.
3° Voert met deze laatste de besprekingen en geeft passend gevolg aan dringende zaken, onder de verplichting hiervan op de eerstvolgende algemene vergadering kennis te geven.

III.B. De algemene vergadering

1° Beslist over de adviezen aan de gemeentelijke overheid, over het werkprogramma en over alle belangrijke aangelegenheden die de goede werking van de raad mogelijk maken.
2° Spreekt zich uit over de rekeningen van het verlopen boekjaar, stelt de begroting op voor het volgend boekjaar en bespreekt het jaarlijks werkingsverslag.
De algemene vergadering komt minstens 1 maal per jaar samen. Zij wordt bijeengeroepen door het dagelijks bestuur of op schriftelijke vraag van één derde van de leden. De beslissingen van de algemene vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige leden. De algemene vergadering kan haar werking en deze van het dagelijks bestuur verder regelen in een huishoudelijk reglement dat ter kennisgeving dient voorgelegd aan de gemeenteraad.

Art. 9. De algemene vergadering stelt de statuten van de raad vast en wijzigt ze in voorkomend geval. De wijziging van de statuten dient te gebeuren bij twee derden meerderheid van stemmen. Het vaststellen of wijzigen van de statuten wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

III.C. Ondersteuning

Art. 10. Het gemeentebestuur ondersteunt de werking van de raad door :
1° Het voorzien in de gemeentebegroting van een budget werkingskosten voor de raad, onder toezicht van het college van burgemeester en schepenen.
2° Het voorzien van ambtelijke en logistieke ondersteuning door de gemeentelijke diensten na aanvraag bij en mits akkoord van het College van Burgemeester en Schepenen.

IV. Vermogen en bestemming van het vermogen

Art. 11. De leden en hun eventuele rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de raad, hierna genoemd “vereniging”, hebben geen recht op een aandeel in de behaalde winsten en kunnen geen opbrengsten halen uit de vereniging waardoor zij zich individueel verrijken. Bij uittreding, uitsluiting of overlijden kunnen zij nooit teruggaven of vergoeding vorderen voor gestorte bijdragen of gedane inbrengen.
Bij ontbinding van de vereniging, om welke reden ook, moet het vermogen van de vereniging worden bestemd tot een doel dat aansluit bij het doel van de vereniging en mag het niet worden uitgekeerd aan de leden.

Back To Top